Pitjesbak, een spel uit de goede oude tijd

Wie kent het dit spel niet meer?  Een pitjesbak is een volksspel van vroeger. Een pitjesbak is een achthoekige houten bak die aan de binnenkant bekleed is met groene vilt. De spelers dobbelen met drie dobbelstenen in de bak om als eerste de krijtstreepjes die op de rand getekend zijn, kwijt te raken.

Bij een spelletje pitjesbak bepaalt de gegooide worp het puntenaantal. De eerste speler geeft aan hoe vaak er geworpen mag worden. Dit kan één, twee of drie keer zijn. De laatst gegooide combinatie telt als score. Het som van het aantal ogen op de dobbelstenen bepaalt de score, waarbij er rekening mee gehouden dient te worden dat een één 100 punten waard is en een zes zestig punten. Er zijn ook speciale combinaties mogelijk zoals: drie apen (1,1,1), soixante-neuf (6,5,4), een zand (bijv. 3,3,3) of zeven (2, 2,3). Soms verdwijnen er krijtstreepjes bij de spelers, maar af en toe kan er ook een streep bij komen. Dit bijvoorbeeld wanneer je zeven (2,2,3) gooit.

Om het pitjesbak spel te winnen zijn bluf en heel wat geluk nodig.  Je kan het spel met twee tot acht spelers doen.

Het pitjesbak spel lijkt wel wat nostalgie. Onze jongste generatie is er al lang niet meer mee vertrouwd. Toch blijft het een leuk tijdverdrijf voor een avondje met familie of vrienden. Het goede nieuws is dat er nog steeds pitjesbakken verkocht worden. Er zijn verschillende uitvoeringen van de pitjesbak. Mocht je op zoek zijn naar een stevige pitjesbak, dan kan ik je de pitjesbak Solid aanraden. Dit is een erg duurzaam model.

Comments are closed.